Marmelada de maciese



Marmelada de maciese este un produs traditional, natural, original, folosind ca materie prima fructele de maciese recoltate din flora spontana.


 

Producator: Stefania Lazarean

  • Domiciliul: comuna Sugag, judetul Alba.

     

Descrierea generala a produsului

Marmelada de macese este un produs natural, la a carui obtinere se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • Macesele – materia prima de baza, recoltate de pe pantele abrupte, protejate împotriva distrugerii de catre animale;

  • Zahar – achizitionat de la centrele de comercializare.

     

Modul de prezentare a produsului finit

Produsul finit se depoziteaza in borcane de sticla cu o capacitate de 250 – 500g.

Caracteristici organoleptice:

  • gust acrisor, racoritor;

  • culoare rosu- inchis;

  • termen de valabilitate: 1 - 2 ani;

  • miros placut, cu aroma de macese coapte.


     

     

Procedeul de obtinere a produsului marmelada de macese

Se culeg macesele coapte în perioada septembrie- octombrie.

Se curata la capete.

Se pun la foc intr-o oala, sa fiarba cu apa.

Se umple vasul cu apa, astfel incat apa sa acopere macesele in totalitate.

Dupa ce s-au fiert, se cojesc, se trec printr-o sita pentru a se alege de samburi.

Se pun din nou la fiert, adaugand la 1 kg de zeama de macese, 1/2 kg de zahar, lasand sa fiarba pana se ingroasa.

Apoi se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.

Se toarna in borcane, se leaga bine si se tin la racoare.


 

Aspecte economice si ecologice

  • materia prima utilizata este obtinuta direct, din natura, fara cheltuieli de achizitionare;

  • tehnologie simpla de obtinere a produsului finit;

  • ingredientele utilizate sunt originale, naturale, specifice zonei, fara pericol de contaminare cu diverse substante poluante.


     

Sursa: www.gazetadeagricultura.info