Ciorba de porc este o mancare tipic Slovaciei, de la pomana porcului.
Ingrediente: 500 g spinare de porc; 200 g rinichi; 200 g ficat; 250 g morcovi si patrunjel; ceapa alba sau rosie; o lingura de untura; o lingura de faina; smantana, o lingura de otet; sare, piper, foi de dafin.
Curatam legumele, spalam oasele, taiem legumele pe lungime, spalam ceapa si o lasam intreaga. Punem toate la fiert la foc mic in apa rece, si condimentam dupa gust. Spalam rinichiul, indepartam caile urinare, ca sa nu strice gustul ciorbei. Il taiem in jumatate si il feliem. Punem ficatul in apa rece si il spalam atent la apa curgatoare pana cand apa se face transparenta. Il feliem in bucati mari ca si rinichiul. Le punem in supa, atunci cand carnea se deslipeste de pe os. Facem rantasul, incalzind, prima data, uleiul. Punem o lingura de faina, in el, si rumenim usor, dupa care lasam rantasul sa se raceasca. Luam o lingura de ciorba, o punem in rantas si amestecam cu un tel, pana nu ramana noduri. Punem rantasul in ciorba, adaugam smantana si putina apa. La sfarsit, punem si otetul. La servire, painea, se feliaza subtire. Unele retete de ciorba au in compozitia lor si varza.