Brojbutele cu pisat sunt sarmalutele maramuresene cu faina de porumb
Sarmalutele cu pasat sunt facute de catre producatorul Ileana Hotea din satul Hoteni, comuna Ocna Sugatag, judetul Maramures. Satul Hoteni aflat la 20 km. sud de Sighetu Marmatiei este situat intre paraul Mara si raul Iza, mai exact pe malul estic al paraului Mara. (Ca pana la Iza … mai mananci o „daraba de pita”…) Localnicii, 100% romani, de religie greco-catolica (peste 80%) si ortodoxa se indeletnicesc exclusiv cu agricultura (cartofi, porumb, pomicultura (meri, peri si cativa peri, nuci), cresterea animalelor (vite, oi, bivoli, porci).
Pentru obtinerea produsului se utilizeaza urmatoarele ingrediente: Varza – provenita din productia proprie; Slanina – obtinuta din productia proprie; Malaiul alb, crengile de vita-de-vie din productia proprie; Mirodeniile – achizitionate de la centrele de comercializare.
Procedeul de obtinere a produsului finit. Se opareste o varza proaspata si se desface capatana, foaie cu foaie. Slanina (300g ) se taie cu cutitul in bucati mai mari, dupa care se pune intr-o tigaie pentru a pregati pargalasul. In pargalas se mai pun: 3-4 cepe, 450 g de hribi, sare, boia, piper si pasat, dupa care se amesteca toate la un loc. Pasatul (300g) este obtinut din malai alb (faina de porumb) macinat la dimensiunea bobului de orez. Frunzele de varza (curechii) se rup in bucati potrivite si se invart brojbutele. Pe fundul oalei se pune o creanga de vita de vie (“bat de strugure”) rupta in bucati dupa care se acopera cu frunze de varza. Peste brojbutele asezate in oala se pune o greutate din lemn fag “talgher”. Se pun la fiert, intr-un clocot dupa care se lasa sa se umfle. Se servesc cu grostior (grasimea colectata de pe laptele de vaca muls cu o zi înainte).