Sarmalele, caracteristicele gastronomiei traditionale din Oroshazi, se prepara cu ocazia taierii porcului de Craciun.
Ingrediente: 800 g varza acra; 8 foi de varza murata; 2 buc ceapa rosie; 1 catel de usturoi; 50 g slanina afumata; 400 g carne tocata de porc; 2 lingurite boia; 1 buc ou; 1 varf de cutit de chimen macinat; 1 lingurita de maghiran uscat; 2 lingurite de ulei; 2 linguri de faina; 2 dl smantana.
Se spala varza murata in apa rece. Se curata in zona cotorului de partile tari. Se curata ceapa si usturoiul si se taie slanina in bucati. Slanina se prajeste si apoi se adauga la carnea tocata. In untura ramasa se caleste ceapa. Jumatate din ceapa calita se adauga la carnea tocata. Restul de ceapa se ia de pe foc, se presara cu o lingurita de boia, se adauga 100 ml apa, se amesteca cu jumatate din varza murata si se aseaza pe fundul oalei de fiert. La amestecul de carne, se adauga usturoi, orez, un ou, o lingurita de boia, chimen, maghiran si se condimenteaza cu sare si piper. Se ruleaza portii din amestecul de carne si orez pe foile de varza murata si se aseaza peste varza murata din oala. In final, se presara deasupra varza murata ramasa. Se acopera si se lasa sa fiarba pana se face moale. Se serveste cu smantana.