Sarbatoarea cositului si a placintelor crete - Mesteacan, Maramures

La Mesteacan, sat apartinator comunei Vale Chioarului, a avut loc un festival dedicat placintei crete.

Era un concurs de cosit pentru femei, dupa care trebuiau sa faca cel mai repede cinci placinte crete. Sarbatoarea cositului si a placintelor crete nu mai are loc de ani buni, insa brandul ''Placinta creata” a ramas in traditie, iar o reteta din orasul Somcuta Mare este apreciata de cei care calatoresc in Maramures.

Reteta de "Placinta creata" din Somcuta Mare.

 Descrierea zonei Somcuta-Mare. Orasul Somcuta Mare este situata in partea de sud-vest a judetului Maramures, pe drumul european E58 Baia Mare - Cluj Napoca, la o distanta de 25 km de Baia Mare. Somcuta Mare se suprapune pe vatra Depresiunii Baia Mare, marcata prin terase si lunca Bârsaului, respectiv Dealurile Chioarului si pe unele subunitati ale Platformei Somesene, respectiv o parte din masivul Prelunca. Somcuta Mare este inca de la primele atestari documentare, cu o populatie preponderent romaneasca. Lucrul acesta este dovedit de toate stirile ce s-au pastrat in acest sens despre "Domeniul Chioar" din care facea parte. Din punct de vedere juridic apartinea de stapânirea "Cetatii de piatra" care este mentionat pentru prima data în 1319.

 Descrierea generala a produsului. Placinta creata - este un produs de panificatie, la a carui obtinere se folosesc urmatoarele ingrediente:  Faina – materia prima de baza, obtinuta prin macinarea grâului netratat cu substante chimice;  Branza – este preparata in gospodaria proprie.

 Procedeul de obtinere a produsului "placinta creata": Se framanta faina, apa, sare pana se desface aluatul de pe mana. 10 placinte se obtin dintr-un kg de faina. Se împarte aluatul In zece bucati si fiecare parte se Intinde foarte subtire ca o patura. Se intinde foaia cu un curpator care are dimensiunea placintei finale si a "tepsei". Se pune branza de oaie sau de vaca (sa nu fie apatoasa), cartofi, varza sau mere. Branza de oaie se face din casul de oaie copt, se framanta si se pune cu sare in vase de lemn si se taseaza foarte bine. Foaia se impatura dupa mana. Este de indicat sa nu fie doua incretituri, una peste alta pentru ca nu se coace. Se prajeste in ulei foarte putin. "Tepsa" (din fonta) nu trebuie sa fie înalta. Se serveste cu "grostior" ( grasimea colectata de pe laptele proaspat muls).

Traditionalitatea. Placinta creeata este specific acestei zone, prin procedeul utilizat la impaturare. Traditionalitatea produsului este data de procesul tehnologic de preparare, de reteta si de simplitatea si rapiditatea prepararii acestuia.  Reteta este specifica zonelor: Tinutul Chioar (zonele: Prislop, Mesteacan).

 

 


Cautare