Slovenska bryndza IGP, Slovacia, este o branza alba, naturala, ajunsa la maturatie, tartinabila, cu ceva graunte, produsa in mod traditional.
Producerea se realizeaza, prin sfaramarea branzei de oaie in forma de bulgare ajunsa la maturatie si de branza de vaca in forma de bulgare. Partea de branza de oaie in forma de bulgare este peste 50 %. Mirosul si gustul acestei branze sunt delicate, au acreala placuta a unei branze de oaie si sunt usor picante si sarate. Proprietatile senzoriale caracteristice ale „Slovenska bryndza” ii sunt conferite prin microflora naturala prezenta in branza de oaie in forma de bulgare obtinuta din lapte de oaie crud dupa un procedeu special de fabricare. Aceasta branza contine o gama naturala larga de microorganisme care apartin, in principal, urmatoarelor genuri: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Kluyveromyces marxianus si Geotrichum candidum.
Zona delimitata este formata din partea muntoasa a Republicii Slovacia. La inceputul primaverii (din martie pana in aprilie), oile pasc in partile cu cea mai joasa altitudine din zona delimitata. In mai si in timpul lunilor de vara, ele se indreapa spre pasunile cu cea mai inalta altitudine, ceea ce prelungeste sezonul de pasunat. Republica Slovacia are o suprafata de 49 035 km patrati si este una dintre cele mai mici tari din UE, iar branza „Slovenska bryndza” este produsa in mod uniform in toata zona delimitata. Aceleasi rase de ovine (Valaska, Zosľachtena valaska, Cigaja, Vychodofrizska ovca) pasc in zona delimitata, pe pasuni cu o flora identica, in conditii climaterice similare, astfel incat calitatea materiei prime de baza — laptele de oaie — nu difera. In prima jumatate a secolului XX, existau peste 80 de fabrici debryndza. „Slovenska bryndza” era exportata in Austria, Ungaria, Polonia, in Germania si, in cantitati mai reduse, spre alte tari din Europa, dar si din lumea intreaga.
Turistii asociaza, in mod traditional, Slovacia cu „Slovenska bryndza” si cu pregatirea felurilor de mancare traditionale slovace, precum bryndzove halusky, bryndzove pagaciky, pirohy umplut cu bryndza, bryndzove placky, bryndzovniky etc. care contribuie la reputatia Slovaciei. „Slovenska bryndza” da un miros si un gust tipice felurilor de mancare. Acest miros ramane adanc inradacinat in memoria turistilor, in principal din tarile vecine, care, atunci cand viziteaza din nou Slovacia, cauta cabanele si stanele pentru „Slovenska bryndza”, dar si pentru felurile de mancare slovace traditionale al caror principal ingredient este aceasta branza.