Numai boabele uscate ale varietatilor locale de fasole cataratoare multiflora cunoscuta sub denumirea de „Jaś Karłowy” (Phaseolus coccineus), destinate consumului uman, pot fi vandute sub denumirea de „fasola korczyńska”.
C a r a c t e r i s t i c i f i z i c e: culoarea albă specifică boabelor sănătoase; boabe mari sau foarte mari de cel puțin 18 mm lungime și cel puțin 10 mm lățime, cu un număr de 60-90 de boabe la 100 g de boabe de fasole; boabele au coaja foarte subțire; miros natural și caracteristic, fără iz de mucegai, de rânced sau alte mirosuri străine; boabele trebuie să fie curate, întregi, sănătoase, coapte, bine formate, uscate, fără impurități, fără zbârcituri, fără găuri făcute de insecte, fără boli periculoase și nu trebuie să prezinte deteriorări sau să crească datorită temperaturii.
Cultivarea trebuie sa se faca pe soluri alcaline din clasele I, II sau III din tipurile preferate pentru grau si sfecla. Plantele papilonacee si iarba nu pot reprezenta cultura precedenta. Distanta dintre plante trebuie sa fie de cel putin 25 cm, iar cea dintre randuri de cel putin 55 cm. Se pot utiliza numai produse chimice autorizate de Instytut Ochrony Roślin (Institutul de Protejare a Plantelor). Fasolea se recolteaza prin taierea intregii plante. Dupa taiere, plantele trebuie uscate pe rame de lemn. Acestea sunt constructii de lemn deschise ridicate de producatori in aria geografica identificata. Fasolea trebuie uscata natural, intr-un loc bine ventilat, in aer liber. Durata perioadei de uscare depinde de conditiile climatice, iar alegerea datei potrivite pentru treierat depinde de priceperea si experienta producatorilor locali. Plantele uscate se treiera cu ajutorul unei unelte de treierat prevazute cu o sita cu ochiuri rotunde. Fasolea treierata trebuie sortata pentru a elimina boabele sfaramate sau deformate. Boabele se sortează manual. De pe un hectar plantat cu fasole nu se pot recolta mai mult de doua tone de boabe de fasole. Boabele sortate pot fi uscate in continuare. Ele trebuie depozitate in locuri curate, uscate, bine ventilate, lipsite de daunatori si de mirosuri străine. Fasola korczyńska poate fi produsa in urmatoarele comune din voievodatul Świętokrzyskie: Nowy Korczyn, Wiślica, Solec Zdrój și Pacanów (aflate in districtul Busko), Opatowiec (aflata in districtul Kazimierz). Aria in care se cultiva „fasola korczyńska” este reprezentata de partea sudica a bazinului raului Nida si de campia Vistulei. Aria respectiva este situata de-a lungul vaii raului Nida, partea sa sudica aflandu-se la confluenta Nidei cu Vistula.
Caracterul unic al „fasola korczyńska” este rezultatul caracteristicilor specifice ariei geografice identificate. Caracteristicile naturale in special vanturile slabe, cantitatea benefica de caldura solara, nivelul relativ scazut al precipitațiilor si pH-ul aproape neutru al solului creeaza conditii favorabile pentru cultivarea fasolei. Impreuna cu priceperea umana pe care o presupun uscarea fasolei pe rame si alegerea datei optime pentru treierat, aceste caracteristici fac posibila obtinerea unui produs final cu proprietatile deosebite prezentate la inceput. Priceperea producatorilor locali, mai ales in privinta uscarii plantelor de fasole in aer liber si a designului special al ramelor sau gratarelor utilizate pentru aceasta, care asigura o ventilare foarte eficace a diverselor loturi de fasole uscata, in combinatie cu conditiile climatice inregistrate in perioada de uscare, in special soarele abundent, nivelul scazut al precipitatiilor si vanturile favorabile, influenteaza in chip benefic calitatea superioara a produsului final, asigurand in special obtinerea cojii subtiri a boabelor de „fasola korczyńska”. In plus, in aria geografica indicata, s-a ajuns la o pricepere umana speciala, dupa cum o demonstreaza, printre altele, introducerea unor metode speciale de cultivare (cum ar fi insamantarea inainte de 8 mai) si metoda de recoltare a produsului (de exemplu, gratarele speciale pentru uscarea plantelor).
Cultivarea „fasola korczyńska” cunoaste o traditie indelungata in aceasta regiune. Producerea fasolei in Nowy Korczyn si in zonele inconjuratoare s-a dezvoltat in timpul unei perioade de la sfarsitul anilor 1950, cand a avut loc o inundatie produsa de raul Nida, inundație care a distrus celelalte culturi existente in zona la momentul respectiv. Pe suprafetele afectate de inundatie a inceput sa se cultive fasole. Cele mai populare varietati de fasole din zona au fost soiurile fasolei cataratoare „Jaś Karłowy”. Conditiile cultivarii acestui tip de fasole erau foarte favorabile, obtinandu-se aici fasole de o calitate atat de bună, cu caracteristicile descrise mai sus, incat a inceput sa fie denumită „fasola korczyńska”. Denumirea geografică a fost folosita pentru a indica si sublinia calitatea speciala a fasolei. Cultivarea acestui produs este inca foarte concentrata in aceasta zona. In 1999, din cele aproximativ 2 500 de hectare cultivate cu fasole din soiurile locale de „Jaś Karłowy” pe întreg teritoriul Poloniei, 2 375 de hectare s-au aflat In aria indicata mai sus, reprezentand 95 % din totalul suprafetei cultivate cu acest produs. Exporturile efectuate de una dintre cele mai mari societati care comercializeaza „fasola korczyńska” din regiunea respectiva au fost de 250-500 de tone pe an in anii 1994-2006. Trebuie notat si faptul ca, in medie, preturile percepute pentru „fasola korczyńska” sunt cu 30 % mai ridicate decat cele percepute pentru fasolea din acelasi soi din afara ariei indicate. Popularitatea și buna reputație a produsului sunt confirmate prin premiile pe care le-a primit, inclusiv premiul intai „Perła”, primit în 2004 la concursul national polonez „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.