Carnea de porc „Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots Pork” trebuie sa provina din porci de rasa Gloucestershire Old Spots.
Acesti porci trebuie sa fie inregistrati ca rasa pura la British Pig Association sau la orice alta organizatie a crescatorilor de porci care tine evidenta porcilor din rasa Gloucestershire Old Spots.
Carnea de porc „Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots Pork” (Marea Britanie) se caracterizeaza prin urmatoarele calitati:
-
grosimea mai mare a stratului de grasime;
-
dimensiunea mai redusa a muschiului;
-
culoarea mai inchisa a muschiului;
-
retentia mai buna a apei in structura musculara la congelare si preparare;
-
fragezimea si suculenta mai accentuate;
-
si un profil de gust diferit, comparativ cu carnea de porc produsa în mod convențional.
Pentru respectarea specificatiei „traditionally farmed” (crescut prin metode traditionale), producatorii si procesatorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
-
porci sunt hraniti, de la intarcare si pana la finisare, cu furaje avand un continut mai redus de proteine (15-18 % proteine cu acizi grasi esențiali, inclusiv lizină), completat, daca este nevoie, cu fructe si legume, sfecla de zahăr etc., de o manieră controlata, in asa fel incat sa se evite nivelurile excesive de grasime dorsală.
-
porcii pot fi crescuti in aer liber sau in hale, cu conditia respectarii urmatoarelor cerinte: densitate de 15-20 de scroafe la hectar; purceii tinuti separat, impreuna cu scroafa respectiva, pana la marcarea lor in scopul identificarii.
-
porcii crescuti in aer liber trebuie sa aiba acces la un adapost corespunzator sau la umbra, precum si la balta, bazin sau dus.
-
iarna, porcii trebuie sa aiba acces la portiuni uscate de teren in interiorul tarcului de crestere.
Porcii crescuti in hale trebuie sa aibe urmatoarele conditii
-
-
lumina naturală trebuie sa fie asigurata din plin, astfel incat toti porcii sa poata fi observati fara dificultate.
-
din motive care tin de confortul si bunastarea animalelor, nu sunt permise podelele tip gratar.
-
in permanenta trebuie sa se asigure asternut uscat si suficient.
-
suprafața minimă de podea per porc este: porc cu greutatea de 20-30 kg greutate în viu – 0,35 mp; porc de 30-50 kg greutate în viu – 0,50 mp; porc de 50-85 kg greutate în viu – 0,65 mp.
Administrarea medicatiei trebuie mentinuta la minimum si evitata daca nu este absolut necesara. Singura exceptie este utilizarea medicatiei pentru controlul paraziților. Taierea cozii si a dintilor ca metoda de rutina nu este permisa. Intarcarea – in conditii normale, la cel putin 42 de zile; termen recomandat: 56 de zile. Porcii „Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots Pork” sunt transportați la locul de sacrificare direct de la ferma si nu impreuna cu porci proveniti de la alte ferme. Transportul porcilor finisati la abator trebuie sa se efectueze la o densitate de 200 kg/mp. Sacrificarea are loc in abatoare de dimensiuni mici, pentru a minimiza stresul. Carcasele de porc „Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots” trebuie sa fie „atarnate” pe os timp de trei pana la patru zile dupa sacrificare. Transarea carcasei inaintea acestei perioade poate cauza distorsiuni ale muschilor, ceea ce poate afecta calitatea tehnicii de macelarie si poate crea o falsa impresie de duritate a produsului final. Rasa a fost dezvoltata in comitatul Gloucestershire din Berkeley Vale. A fost descoperita in apropiere de valea raului Severn, unde acest porc era crescut de multi ani in mod traditional ca porc in gospodarie. Se crede ca aceasta rasa a evoluat din rasa Berkshire neameliorata si din rasa originală Gloucester. William Marshall, in „The Rural Economy of Gloucestershire” (Economia rurală din Gloucestershire) scrisa in anii 1780 descrie porcii pe care i-a observat in Vale of Gloucester ca fiind din „rasa înaltă, lungă și albă, care probabil a fost inițial rasa predominantă de pe insulă și care încă mai este considerată aici ca «adevărata rasă Gloucestershire»”. H D Richardson, in lucrarea „The Pig, Its Origins and Varieties” (Porcul, origine si varietati), descrie porcii de Gloucester ca fiind „robusti si foarte prolifici si profitabili pentru carne – mai mult decat pentru slănină. Sunt porci buni de carne, iar despre carnea lor se spune ca este de calitate excelenta”.