Arazeanul (taiatul) viilor

La 1 februarie sarbatorim Sfantul Trifon (Trif Nebunul), care apara viile si livezile de omizi, lacuste, viermi, gandaci.

Pentru a proteja holdele de insecte, era sarbatorit prin diferite interdictii la munca. Oamenii se duc dimineata la biserica ca sa ia aghiazma facuta anume, cu care stropesc viile, livezile, gradinile.

Sfantul Mucenic Trifon este cunoscut ca fiind ocrotitorul ogoarelor, deoarece intr-o primavara, semanaturile locuitorilor din Campsada, localitate din Asia Mica, erau puse in pericol de o multime de lacuste. Trifon s-a rugat lui Dumnezeu sa scape ogoarele de pierderea lor, lucru care s-a si intamplat. Sf. Trifon a devenit faimos si prin izgonirea unui demon din fiica imparatului roman Gordian (238-244).

Conform unei vechi traditii locale, in mai multe localitati din judetul Dolj sunt oficiate in aceasta zi slujbe de binecuvantare a plantatiilor de vita de vie, a gradinilor si livezilor. Astfel, preotii rostesc rugaciuni pentru roada bogata, stropind vita de vie cu apa sfintita pentru a o proteja de daunatori, seceta sau grindina. In zona Olteniei se practica un ritual complex de pregatire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (taiatul) viilor. Denumirea de Arezean, se crede a fi un imprumut de la bulgari, care numesc sarbatoarea Trifon Zarezan.


 


Cautare