Festivalul Trandafirilor din Bulgaria

In Muntii Stara Planina se afla Valea Trandafirilor, de unde provine grosul productiei de esenta de petale de trandafir a Bulgariei.

Uleiul bulgaresc de trandafiri, cumparat masiv de firme frantuzesti de parfumuri precum Dior si Chanel, e considerat de multi cosmeticieni a fi cel mai bun de pe planeta si se vinde cu peste 6.000 de euro litrul. Taranii si producatorii din regiunile respective au contracte permanente cu distileriile bulgare de parfumuri, care le cumpara intreaga productie de petale. Pentru a obtine un litru de ulei de trandafiri sunt necesare peste patru tone de petale, care sunt fierte timp indelungat in alambicuri speciale. Inainte de caderea comunismului, cand clima era mai rece, iar petalele de trandafiri mai umede si grase, 2,8 tone de petale erau suficiente pentru a obtine un litru de ulei de roze.

In fiecare an are loc un festival al trandafirilor. Potrivit traditiei, in prima saptamana a lunii iunie, oamenii din orasul Kazanlak se trezesc la ora 4 dimineața, se imbraca in costume traditionale bulgaresti si pornesc la drum spre campurile cu trandafiri de Damasc. Toata lumea merge in alai, spre campurile inmiresmate de roze. Fiecare isi ia cate un rand de tufe si culege petale de trandafir, dupa o tehnica speciala stiuta doar de culegatori, intr-un cos impletit din nuiele. Tinerele bulgaroaice poarta coronite facute din boboci de trandafir, iar flacaii cara pe umar cosurile pline cu petale. Recoltarea are loc dimineta, pentruca la ore matinale aceste flori sunt puternic parfumate, au multa prospetime si o umiditate sporita.

 

 


Cautare