Marinera Nortena, dans popular peruvian

Marinera este un dans de cuplu gratios si romantic, din Peru, care utilizeaza batistele ca recuzita.

Dansul este o rememorare eleganta si stilizata a artei de a face curte unei femei. A face curte este, a-i declara unei femei, intr-un mod subtil si rafinat ca o placi cu adevarat, ca esti interesat de tot ceea ce o reprezinta si ca iti doresti sa petreci mai mult timp alaturi de ea. Barbatii de altadata nu s-au inselat deloc atunci cand au pus la punct arta seductiei, iar femeia actuala nu s-a schimbat, asa ca, regulile curtarii functioneaza cu mare succes si in prezent.

Dansul Marinera Nortena a castigat recunoastere si este unul dintre cele mai populare dansuri traditionale din Peru. In ianuarie 1960, orasul Trujillo, a fost declarat prin lege capitala nationala a acestui dans. Aici are loc Concursul National de Marinera Nortena, iar ziua de 7 octombrie a fost declarata Ziua Marinera, fiind sarbatorita cu parade si dansuri.

Numele  "Marinera" a fost dat in onoarea marinei peruviene in 1879, cand Peru a a intrat in razboi impotriva statului Chile. Conform istoricului peruvian Romulo Cuneo Vidal, a fost la inceput un dans de odihna in vreme imperiului incas, deoarece oamenii erau descrisi ca se odihneau in pozitia Zamacueca.

In Marinera Nortena, barbatul poarta pantofi, in timp ce femeia danseaza complet cu picioarele goale. Dansatoarea trebuie sa mearga la ringul de dans purtand hainele cele mai bune dar cu picioarele goale, asa cum faceau fetele din mediul rural din nord tarii in secolul al XIX-lea. Fiind obligate sa danseze cu picioarele goale pe orice suprafata, fara a prezenta nici un disconfort, dansatoarele profesioniste si-au dezvoltat bataturi groase pe talpile picioarelor. Majoritatea lor, prefera sa mearga descult pe strada si in timpul liber, si sa aiba un regim alimentar adecvat. Barbatii poarta poarta imbracaminte "Chalan" din bumbac, palarie larga din paie si pantofi negri, luciosi.

In data de 19 ianuarie 2013, orasul Trujillo a realizat un recordul Guinness, in cadrul unui eveniment organizat de fabrica de bere Pilsen Trujillo, adunand 653 de cupluri ce au dansat sincron Marinera Nortena, timp de 5 minute pe tema "Concheperla".

 

 


Cautare