Porumbul era numit “mahis” care insemna “izvorul vietii” de catre localnicii care l-au descoperit cu mai bine de 4000 de ani in urma (intr-o regiune din San Salvador)
Porumbul este unul dintre cele mai complete alimente. Stiuletele porumbului preistoric semana mai mult cu un spic dar primii mesoamericani l-au imbunatatit prin selectare sistematica timp de o mie de ani pana a ajuns la forma porumbul de azi. Porumbul este una dintre culturile care prezinta o mare diversitate genetica. De exemplu la statiunea de pe langa departamentul de agricultura al statul american Iowa, exista o colectie formata din 19 780 de soiuri de porumb, fiecare diferind prin culoare, forma, textura si dimensiune. Unul dintre soiurile de porumb de aici, Oaxacan, de un verde sticlos este utilizata de catre locuitorii din Zapotecs din Mexic pentru a face un preparat numit TAMALES, mancare traditionala mesoamerica aburita in panus de porumb
Ingrediente pentru Tamales: 1 pachet panusi uscate de porumb; 3 cesti faina de porumb din soiul Oaxacan; 1-2 cesti supa de legume; 4 linguri de untura; 1/2 lingurita de sare; 2 linguri de ulei vegetal; 1 rosie mare, tocata; 5 cepe verzi, tocate; lingurita chimen; lingurita de zahar; 2 linguri tocate de frunze proaspete de coriandru; 1/2 cana maruntita de branza; boabe porumb in lapte; Sare si piper dupa gust.
Puneti panusile in apa fierbinte sa se moaie bine. Intr-un castron, se amesteca faina de porumb cu untura, sare si o cana si jumata de supa de legume. Se framanta pana cand veti avea un aluat neted, moale. Adaugati ulei vegetal intr-o tigaie si amestecatii rosii, ceapa verde, chimen, zahar la foc mediu pana legumele sunt moi si parfumate (aproximativ 10 minute). Se amesteca cu restul de ingrediente si se mai lasa la foc 2 minute. Se ia aproximativ 3 linguri de aluat de porumb si se intinde pe panus peste care se pune 1 lingura si jumate de umplutura. Se rasuceste panusul si se face un mic pachet care se leaga cu o suvita de panus de porumb. Pachetele de tamales se pun in oala de vapori. Acoperiti cu un prosop si cu un capac si lasati in oala de vapori 30-40 minute. Se scot si se servesc calde.