Empanadas

Coltunasii cu carne ''Empanadas'', o specialitate locala din Argentina si intalnita in intreaga America Latina este capabila sa incante cele mai rafinate si exigente gusturi.

Coltunasii ''empanadas'' au forma de semiluna, si sunt alcatuite din mici bucati de aluat umplute cu carne de vita, ton sau de pui, servite in mod traditional in timpul sarbatorilor creole. Prajite, fierte sau la cuptor, empanadas sunt delicioase datorita gustul lor rafinat.

Ingrediente (10 portii): 300 g faina; 125 g margarin; 4 oua; 300 g carne tocata de vita; 50 g alune; 50 ml vin alb; 3 linguri ulei; 1 ceapa; piper; 2 linguri bulion; sare; 1 ardei iute; 1 lingurita otet. Prepari un aluat din faina, margarina, doua oua, sare, o lingurita de otet si putina apa calda. Framanti aluatul si-l lasi la frigider cat pregatesti umplutura. Tai ceapa marunt si o calesti cateva minute in ulei incins. Adaugi alunele tocate, carnea, vinul alb si lasi sa fiarba inabusit 20 de minute. Dupa ce s-a calit, pui ardeiul tocat si bulionul, potrivesti gustul cu sare si piper, dai umplutura deoparte si o amesteci cu un ou. Intinzi aluatul intr-o foaie subtire, tai discuri de 10 cm diametru, pui pe fiecare bucata de aluat doua linguri de compozitie de carne si pliezi placintelele. Lipesti aluatul de pe margini bine, prinzand cu degetele sau apasand cu o furculita. Le ungi cu gălbenuş de ou, le aşezi într-o formă unsă cu ulei şi le dai la cuptor pentru 35 de minute.

Bucataria argentiniana are o carte de vizita vestita in lume, prin mancarurile traditionale: „asado“ - carne de vita suculenta, fripta pe gratar; ''locro'' – ciorba preparata din porumb, fasole si carne; si ''empanadas'' - desertul tipic argentinean.