Pe langa variantele traditionale de carnati de casa, din diferite tipuri de carne, retetele lor variaza si in functie de regiunea in care sunt facuti, avand ingrediente care le confera o aroma aparte.
De exemplu, carnatii ardelenesti sunt foarte condimentati si au un gust bogat, gratie compozitiei bogate in cimbru, piper si usturoi.
In Bucovina, difera metoda de preparare a carnii pentru carnati. Aceasta nu este data prin masina de tocat, cum se intampla de obicei, ci este maruntita manual, cu toporul sau cu satarul. In consecinta, carnatii au un gust si o consistenta mult mai bogate.
In Banat, de asemenea, carnea este tocata prin sita cu cele mai mari gauri ale masinii, astfel incat sa se pastreze niste bucati de carne generoase pentru umplerea carnatilor.
In cazul carnatilor moldovenesti, secretul tine de compozitia bazata pe carne de porc si carne de manzat, o combinatie foarte gustoasa si satioasa pentru mesele festive.
Pe de alta parte, in Oltenia si Muntenia, carnatii se fac dupa retetele clasice, dar se tine cont de includerea supei de carne in compozitie, pentru partea lichida, pentru ca aceasta pune in valoare si mai mult gustul carnatilor.
Cârnații de Pleșcoi (Buzau), a apărut din nevoia de conservare rapidă a cărnii de oaie. Gustul picant e dat de ardeiul iute roșu.