Mancare traditionala romaneasca cu carne de vitel, miel sau pui.
Ingrediente: 3/4 kg carne de vitel, miel sau pui, un morcov, o ceapa, 1 fir de patrunjel, o frunza de dafin, o lingura de faina, o lingura de unt, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri de smantana, zeama de lamaie, sare.
Se taie carnea in bucatele potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apa rece si sare. Apa trebuie sa acopere carnea, Cum da in clocot se spumueste, de 2-3 ori. Se adauga un morcov, o ceapa, un patrunjel si o frunza de dafin. Se lasa sa fiarba domol. Cratita se tine pe trei sferturi acoperita. Deoparte se trage intr-o cratita, o lingura de faina cu o lingura buna de unt. Sa fim atenti ca sa nu se ingalbeneasca. Se stinge cu zeama in care a fiert carnea. Se tine sa dea cateva clocote. Sosul trebuie sa fie gros ca o smantana si fara nici un cocolos. Se amesteca deoparte doua galbenusuri crude cu doua linguri de smantana. Se toarna incet in sos si nu la foc. Apoi se pune sa dea impreuna cateva clocote. Oul nu se taie daca focul nu este prea iute dintr-o data. Se adauga putina zeama de lamaie si se toarna sosul peste carnea din care s-a scos zarzavatul si frunza de dafin. Se tine pe foc la fierbinte, fara sa fiarba. Se serveste cu mamaliguta.
Sanda Marin: Cartea de Bucate – 1937