Risotto cu gorgonzola este un preparat de orez din Italiei cu o consistență cremoasă.
Ingrediente: 100 g de orez Carnaroli; 50 g de gorgonzola; 1 ceapă; parmezan; ulei de măsline extra virgin; vin, sare si piper dupa gust.
Tăiați mărunt ceapa cu un cuțit ascuțit. Încingeti o tigaie antiaderentă pe aragaz, cu ulei de măsline extravirgin și adaugati ceapa la foc mic. Puneti orezul după câteva minute și lăsați-l să se prăjească, întorcându-l des pentru a nu se lipi. Puneti o jumatate de pahar de vin alb si amestecati, pana se evapora. In aceasta faza orezul va capata arome de ceapa, ulei si vin. Acoperiți orezul cu apă fierbinte, lasati-l la flacără mica si amestecati continu. Verificati gatirea si mai adaugati supa pentru a se usuca orezul. După aproximativ 12 sau 14 minute, gătirea va fi finalizată. În acest moment, stingeți focul și adăugați gorgonzola tăiată bucăți, amestecand bine folosind căldura orezului. In final puneti o lingurita de parmezan si piper pentru contrast. Textura trebuie să fie moale și cremoasă. Inainte de servire lăsați-l să se odihnească timp de 3 minute.