1.03.2017. Baba Dochia isi are ziua sa intotdeauna la 1 martie iar zilele babei sunt legate de ziua de Martisor.
Despre Dochia, o fata extraordinar de frumoasa, se credea ca este fiica geto-dacului Decebal. Dupa cucerirea Daciei, asezandu-se pe meleagurile dacice, Traian este vrajit de farmecul fetei si doreste sa o ia de nevastă. Traian urmareste ca prin uniunea sa cu Dochia sa dea un exemplu celorlalti romani, asigurandu-se in felul acesta asimilarea populatiei dacice. Pentru ca fata este foarte mandra si refuza categoric sa raspunda sentimentelor falnicului cuceritor, incearca sa fuga. Este urmarita de Traian si de trupele acestuia si se ascunde printre stancile sacre ale muntelui Ceahlau. Este ajunsa din urma de Traian. In acel moment, Dochia ii cere ajutor zeului Zamolxis si ii cere sa o prefaca in stane de piatra decat sa capituleze in fata cuceritorului poporului dac. Ascultandu-i ruga fierbinte, zeul o transforma impreuna cu oile sale in stane de piatra.
Potrivit altei legende, Baba Dochia ar fi plecat pe munte cu caprele, nefiindu-i teama de gerul si zapezile lui Marie. Dar Martie s-a razbunat, dandu-i ba zi calduroasa, de baba trebuia sa-si scoata cojoacele, ba zile foarte friguroase, in care biata de ea a degerat si a impietrit. Baba Dochia este prima dintre cele noua babe care inseamna 9 zile schimbatoare si inceputul primaverii. De 1 Martie fiecare isi alege o baba, respectiv o zi din cele ce urmeaza pentru a sti cum ii merge tot anul, respectiv bine la vreme frumoasa sau rau la vreme rea.
Martisorul este un obicei romanesc stravechi care provine de la geto-daci, considerat, ca obiect, un talisman solar, fiind sarbatorit ca venire a primaverii. Zilele schimbatoare care urmeaza dupa cele noua zile ale babelor se numesc “imprumuturi”. Prima zi imprumutata se cheam ziua sturzului, apoi ziua mierlei si ziua cocostarcului. Sunt zilele in care se intorc pasarile calatoare. Cea din urma zi de imprumut este ziua mielor, fiindca este perioada in care incep sa fie taiati mieii. Dupa zilele schimbatoare ale babei vin Mosii sau Sfintii, tot in numar de noua, cu zile frumoase si linistite.