Mancaruri specifice Craciunului in Transilvania

Bucătăria ardelenească este una plină de savoare, fiind o bucătărie în care mâncărurile s-au îmbogățit unele de la altele prin intermediul culturilor existente.

Când vine vorba despre sărbătorile de iarnă, ardelenii, ungurii si sasii, pun pe masa de Crăciun cele mai alese bucate. În casele ardelenilor, pâinea cu cartofi este nelipsită de sărbători. Aceasta este o pâine dulceagă, cu un gust bogat și foarte sățioasă. Pâinea cu cartofi este considerată o bogăție a tradiției românești din Ardeal. Supa de pui e ușor de gătit și nu necesită multe ingrediente. După ce se fierbe puiul, se adaugă țelia, morcovii, pătrunjelul și tăițeii. Pentru ca supa să fie limpede trebuie să fie spumată. Ciorba de tarhon este o altă rețetă ardelenească cu un gust de neînlocuit. Pentru prepararea acestei ciorbe sunt necesare ciolanul afumat, legumele, un gălbenuș, smântână și tarhon în oțet.

Ca fel principal, ardelenii vor avea pe masă sarmale sau varză a la Cluj. Într-adevăr sarmalele se fac peste tot în țară, dar cele din această zona sunt cele mai gustoase și cele mai mari pe care cineva le poate gusta. Varza a la Cluj este un preparat realizat din sarmale în pături. Pentru pregătirea acesteia este nevoie de varză, carne tocată de porc, orez, ceapă, șuncă, semințe de mărar sau cimbru și smântână grasă. Este un preparat mult mai concentrat și parfumat decât sarmalele.

Când vine vorba de dulciuri, pe masa ardelenilor puteți găsi cozonac, gomboți cu prune, tartă dulce, prăjitură cu rubarba, prăjitură cu mere sau mălai dulce cu iaurt. Băutura specifică acestei zone este pălinca, tare și aromată, făcută din mere, prune sau caise.

În zilele de sărbătoare, în bucătăria ungureasca vom regăsi preparate precum: supa de ardei umpluți (preparat care are loc de cinste și în bucătăriile transilvănene și care trebuie servită neapărat cu smântână), gulașul făcut fie cu pui, carne de vită sau porc.

Bucătăria ungurească se bucură de o mare varietate de prăjituri, cele mai cunoscute fiind: cozonacul unguresc (baigli) cu mac sau cu nucă, brioșele cu ciocolată, gogoși ungurești sau tortul Doboș. Băuturile maghiare oscilează de la cele distilate din fructe, la vinuri; de la lichioruri la biteruri (alcool fermentat din plante aromatice de tradiție în Ungaria, care se bea rece, proaspăt scos de la congelator).

Pentru că sașii au conviețuit timp de secole alături de români, în special în zona Sibiului au avut mare influență asupra diversificării rețetelor culinare. Câteva dintre mâncărurile tradiționale săsești, nelipsite în zilele de sărbătoare: Ciorbă de păpăradă, este o ciorbă pregătită cu omletă, făcută din ou, făină și griș, acrită cu zer. Ca fel principal amintim conopida la cuptor, iar desertul poate fi constituit din budincă de clătite, pâine sau nuci și covrigi săsești