Iaurtul se obtine din lapte de vaca, oaie sau de bivolita.
Laptele oaie sau de bivolita se fierbe in vederea distrugerii microorganismelor si eliminarii unei parti de apa pe care o contine, cateva minute, iar cel de vaca pana se reduce volumul initial cu 20%.
Dupa terminarea fierberii, vasul cu lapte se raceste pana la temperatura de 45 grade C. Temperatura se apreciaza prin aplicarea mainii pe suprafata vasului. Daca temperatura este suportabila se indeparteaza grasimea deasupra laptelui cu o lingura. Apoi se introduce maiaua de la un iaurt de o zi. La 1 litru de lapte se pune 4 lingurite de maia. In sezonul rece se pot pune 6 lingurite. Laptele se pune in cani, pahare, borcanase, usor incalzite si acoperite cu capace sau farfurioare, eventual tifon curat. Si se tine la loc calduros. Iaurtul coagulat se pune in frigider unde se poate pastra 5-6 zile.
Dieta cu iaurt de casa ajuta la perderea de grasime pastrand musculatura. Dieta consta in trei portii de iaurt/zi.