24.02.2017. In acest an, Postul Pastelui incepe in 27 februarie, iar Pastele va fi sarbatorit pe 16 aprilie.
Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Patimilor. Pastele catolic si cel ortodox cad in aceeasi zi in 2017, pe 16 aprilie.
Conform traditiei stabilite in Biserica de-a lungul timpului, in primele doua zile din Postul Mare (27-28 martie 2016) se recomanda post complet sau ajunare spre seara (paine si apa); la fel si in Saptamana Patimilor (ultima saptamana a Postului Mare). In fiecare miercuri se manaca paine si legume fierte fara untdelemn. De luni si pana vineri se ia hrana uscata (paine, fructe uscate, seminte).
In timpul Postului Mare se dezleaga la vin si ulei, in Joia Canonului Mare si inainte si dupa serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie). Dezlegare la ulei si vin se mai face sambata si duminica cand se mananca inclusiv legume fierte.
La Bunavestire si la Florii (duminica dinaintea Pastelui) se face dezlegare la peste. Copiii, bolnavii si batranii sunt scutiti de post.
Rugaciunea specifica Postului Mare este cea a Sfantului Efrem Sirul: „Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert, nu mi-l da mie!/ Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, slugii Tale./ Asa Doamne-Imparate ajuta-ma sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin“. La fiecare cerere din aceasta rugaciune se face cate o metanie, apoi fiecare credincios spune patru stihuri de 3 ori cu 12 inchinaciuni „Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului“, „Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul!“, „Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma“, „Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma“.