Gastronomia romaneasca in perioada Craciunului

Un mare aport in cultura gastronomica romaneasca a fost adus de sarbatoarea Craciunului, in prezent existand o serie de mancaruri specifice acesteia.

In perioada Craciunului, pe mesele romanilor se regasesc in special carnea de porc, gatita in diferite moduri (carnati, caltabosi, piftie, sarmale, toba) si cozonacii. Bucatele moldovenesti sunt populare printre straini datorita traditiilor pastrate de gospodinele din sate. In bucataria moldoveneasca, un rol aparte il au produsele din carne ca zeama de pui, borsul, micii din carne de vita, friptura si costitele de porc.

In Muntenia, preparatele specifice sarbatorilor de iarna sunt caltabosul fiert cu zeama sau cel rumenit la cuptor si cozonacii. Tuica si vinul fierte sunt printre bauturile care umplu paharele muntenilor in vreme de sarbatoare.

In Ardeal, influenta occidentala si-a pus amprenta semnificativ pe modul de a gati al gospodinelor. In satele ardelenesti, felurile de mancare sunt pregatite cu multa migala, acordand atentie fiecarui ingredient. Din acest motiv, transilvanenii aleg sa taie porcul cu zece zile inaintea Craciunului, pentru a avea astfel timp mai mult sa pregateasca bucatele.