,,Pieptul de curcan copt pe jar” este un produs din zona Buzaului, Muntenia, al carui mod de preparare a fost transmis din generatie in generatie.
Orasul Buzau, al carui nume este atestat documentar din anul 376 dupa Nasterea Lui Hristos, a fost un important targ si sediu episcopal ortodox in Evul Mediu. Activitatile economice principale din oras in epoca medievala au fost comertul, agricultura, inclusiv cresterea pasarilor de casa care era o indeletnicire de baza in regiune.
Pieptul de curcan copt pe jar este un produs cu o savoare si o aroma placuta data de ingredientele folosite si de modul special de coacere pe jar din lemn de cires. Modul de preparare este gandit astfel incat sa se pastreze proprietatile antioxidante date de condimentele utilizate. Acestea stopeaza rancezirea si degradarea proteinelor. S-a respectat timpul de pregatire pentru ca produsul sa poata fi pastrat cat mai mult timp.
Ingrediente: piept de curcan, bait (vin alb+miere), condimente: ardei rosu uscat, piper, boabe de mustar, sare.
Mod de preparare: Pieptul de curcan trebuie sa provina de la pasari crescute in curte pentru a obtine un produs traditional de calitate. Pieptul se lasa in bait (vin alb si miere) timp de 3 zile. Dupa 3 zile se pune la scurs apoi se coace pe jar din lemn de cires pana cand prinde o culoare rosie maronie. Coacerea se realizeaza pe un gratar introdus intr-un cuptor traditional.