Ceapa roșie de Buzău

Pe Valea Buzăului, există o comoară culinară cunoscută sub numele de „ceapa roșie de Buzău”.

Datorită condiților climatice prielnice ale agriculturii acestei regiuni, ceapa roșie s-a bucurat de o dezvoltare de calitate superioară. Se remarcă prin bucățile sale mari, coaja atrăgător colorată, gustul dulce-picant și textura ușor crocantă. Se vinde în piețe sau la marginile șoselelor, adesea, în legături, ca să reziste cât mai mult timp.Ocupă un loc aparte printre rețetele preparatelor tradiționale românești și este declarată mândria regiunii buzoine. 

Se spune că acest soi a apărut demult, în vremurile când grădinarii buzoieni au început să-și vândă ceapa albă și dincolo de Carpați, în piețele din Transilvania. Neavând succes, întrucât era preferată ceapa de culoare roşie, sătenii mai pricepuți au cultivat la un loc, lăsând să se încrucişeze liber, ceapa lor tradiţională cu ceapa roşie adusă din Ardeal. Horticultorii au declarat-o ca fiind o reuşită din punct de vedere genetic. Este suculentă, cu usturime medie și plăcut aromată.

Ceapa roșie de Buzău are o valoare aparte, datorită caracteristicilor sale unice: culoarea vibrantă, de la mov pal, până la roșu vibrant, aceste nuanțe îmbogățesc aspectul oricărui fel de mâncare, adăugând o notă de însuflețire și prospețime; aroma inconfundabilă, dulce și parfumată, deloc iritantă pentru ochi, o face ideală chiar și pentru preparatele crude; textura crocantă si orice tip de mâncare capătă o savoare aparte datorită.

Ca și în cazul altor tipuri de ceapă, ceapa roșie are beneficii nutriționale semnificative. Este o sursă importantă de antioxidanți, bogată în vitaminele B1, B2, B3, B5, C, E, K, bogată în calciu, magneziu, fier, fosfor potasiu, zinc. Poate fi utilizată în numeroase preparate, de la salate (cu legume, cu paste, orez, chiar și cu fructe), mâncăruri gătite (tocănițe, ciorbe, sosuri), până chiar și la murături. 

Cultivată tradițional, cu atenție la detalii și respect pentru mediul înconjurător, ceapa roșie de Buzău este o comoară a gastronomiei românești. Indiferent de cum se folosește, această ceapă adaugă un plus de savoare oricărei mese și bucură papilele gustative ale celor ce o descoperă. Deci, dacă aveți ocazia sa gustați ceapa roșie de Buzău, nu vă feriți s-o testați și s-o includeți în preparatele voastre: veți fi recompensați cu o aromă autentică, de neuitat!