Al saselea produs romanesc recunoscut si protejat in UE

Comisia Europeana a aprobat inscrierea produsului romanesc ”Carnati de Plescoi” in registrul produselor care beneficiază de Indicatie Geografica Protejata (IGP).

Carnatii de Plescoi au la baza un amestec de carne de oaie, de vita, si de capra. Sunt afumati și condimentati cu ardei iute, usturoi si cimbru. Aceasta combinatie de ingrediente si procesul specific de preparare le ofera un gust unic si un nou statut alaturi de alte peste 1450 de produse deja prezente in Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Carnati de Plescoi se alatura celorlalte 5 produse alimentare romanesti protejate in UE: Scrumbia de Dunare afumata, Novacul afumat din Tara Barsei, Telemeaua de Ibanesti, Salamul de Sibiu si Magiunul de prune de Topoloveni. Carnatii de Plescoi semiafumati se fac numai pe comanda si sunt adusi direct de la producator, din Plescoi, judetul Buzau (sunt 100% naturali). Pentru a celebra aceasta specialitate, in Romania, se organizeaza, incepand cu anul 2008, festivalul ”Carnatilor de Plescoi”. Ediția a XII-a a acestui eveniment se desfasoara in perioada 5 – 6 octombrie 2016, in localitatea Berca, Buzau.

Mai mult >>