Kolokasi Sotiras, IGP, Cipru, este o planta ce apartine familiei Araceae, genului Colocasia. specia Colocasia esculenta, cultivata pentru bulbo-tuberculi in multe parti ale lumii.
Aceasta planta numita “taro” este o planta tropicala care s-a adaptat la conditiile locale si care necesita multa apa. Se cultiva pentru bulbo-tuberculii sai comestibili, denumiti pe plan local „mappes” si „poulles”. Cultura se obtine pe solul rosu din regiunea Sotira. Culoarea pulpei este de la alb-galbui pana la galben pal cu mici pete maro dispersate pe toata suprafata. Pulpa este relativ umeda din cauza prezentei cristalelor de oxalat de calciu, din care cauza, trebuie preparata pentru a fi consumat in siguranta.
La inceputul secolului al 20-lea, a fost cultivat numai pe parcele situate langa mare si treptat, cultura s-a deplasat spre interiorul insulei (langa Sotira), pe pamanturile rosii, unde s-au obtinut dimensiuni mai mari, o formă uniforma si s-au imbunatatit randamentul si textura. „Kolokasi Sotiras” este un ingredient esential al retetei de kolokasi-kapamas – o specialitate locala bine-cunoscuta, pe care vizitatorii ajunsi in zona sunt intotdeauna dornici sa o guste. De asemenea, ocupa un loc important in cultura locala, fapt confirmat de organizarea anuala a festivalului traditional al taroului.