Brânza „Lički škripavac” a devenit a 32-a denumire de origine protejată croată în UE, ceea ce garantează achiziționarea unui produs autentic.
Brânza este produsă mai ales în județul Lika-Senj, dar și în județele Zadar și Karlovac. Lički škripavac este o brânză moale, grasă, obținută prin coagularea laptelui de vacă integral crud sau pasteurizat, folosind cheag și o cultură starter și prin separarea zerului. Brânza nu este maturată și astfel nu are coajă. Are o consistență moale-cauciuc și are formă cilindrică sau dreptunghiulară.
Interiorul este neted, fără orificii sau cu puține orificii cauzate de reținerea zerului în timpul turnării brânzei. Are un gust de lapte-dulce și moderat sărat. Brânza are o consistență caracteristică de cauciuc și „scârțâie” atunci când este consumată, de unde și denumirea „Lički škripavac” (care se traduce aproximativ prin „brânză scârțâitoare de la Lika”), conform unei descrieri din Jurnalul Oficial.