„Prosciutto Amatriciano” IGP are o forma de pară, cu eliminarea piciorului; datorita finisarii traditionale extinse, cu o greutate minima la maturare de 8 kg.
Materia prima destinata productiei de „Prosciutto Amatriciano” este constituita exclusiv din pulpe proaspete obtinute de la porcine din rasele traditionale Marele Alb italian si Landrace italian. Porcinele sunt sacrificate la varste cuprinse intre 9 si 15 luni si trebuie sa aiba o stare de sanatate optima atestata de autoritatea sanitara competenta. Pulpele proaspete trebuie sa aiba o greutate de 12,5-16 kg. Grosimea stratului de grasime din partea exterioara a pulpei proaspete finisate, inclusiv soriciurile, trebuie sa fie de 15-30 mm, in functie de dimensiunea pulpei.
Aria de producție a șuncii „Prosciutto Amatriciano” IGP este formată din mai multe comune din provincia Rieti, aflate la altitudini care nu depasesc 1 200 m deasupra nivelului marii. Aprecierea de care se bucura acest preparat alimentar este confirmata de reputatia pe care si-a creat-o „Prosciutto Amatriciano” deja de la inceputul secolului XX, cand acest produs a inceput sa fie identificat cu Amatrice. Aceasta localitate poate fi considerata punctul de referinta al teritoriului care cuprinde vaile inalte ale raurilor Velino si Tronto si care este caracterizat de traditia straveche a producerii suncii.