Carne proaspata „Boeuf de Bazas” este un produs IGP, Franta.
Carnea provine de la bovinele din rasele Bazadaise si Blonde d'Aquitaine. Carnea are o culoare de rosu aprins. Cresterea animalelor pentru carne se desfasoara intr-un interval de timp de minimum 30 de luni pentru junici si timp de minimum 36 de luni pentru vaci si boi. Hranirea in faza de ingrasare are o durata de minimum 4 luni si permite obtinerea caracteristicilor calitative optime ale carcaselor si ale carnii. In faza finala sau cel putin in ultimele 2 luni, animalul este hranit obligatoriu in staul, singur sau in grup. In faza finala se folosesc cerealele sau tarate (porumb, grau, orz, triticale, ovaz, secara etc.), completate cu furaje grosiere (iarba, fan) si/sau radacini si tuberculi.
Denumirea „Boeuf de Bazas” dateaza din secolul al XIII-lea si se refera la cele mai bune rase locale de carne produse in regiunea orasului Bazas. La nivel local, sarbatoarea „la fete des Boeufs gras” de la Bazas atrage in fiecare an in perioada Carnavalului un public numeros, iar macelariile care participa la initiativa „Boeuf de Bazas” inregistreaza cresteri ale vanzarilor in proportie de 30 % in aceasta perioada. Aceasta sarbatoare se bazeaza pe specificul si notorietatea produsului si, la randul sau, permite mentinerea de-a lungul timpului a notorietatii „boeuf de Bazas”. Reputatia depaseste cu mult cadrul local, si se poate oferi ca exemplu, reteta de „croustillant de queue de boeuf de Bazas au foie gras de canard poêlé des landes”, prezentata in cadrul emisiunii „Les escapades de Petitrenaud” difuzata pe canalul France 5.