Boabele de naut „Cicer Arietinum L”, varietatea macrocarpum, ecotipul Fuentesauco, sunt comercializate si ambalate sub forma de legume uscate.
Boabele, cu o forma lunguiata pronuntata, sunt de culoare crem sau cu nuante care variaza intre galben, alb si maro; coaja fiind relativ dura si fara pete. Greutatea a 100 de boabe de naut dupa ambalare variaza intre 40 si 50 de grame. Capacitatea de absorbtie a apei distilate la o temperatura de 25 °C timp de 10 ore: mai mare de 100 %. După fierbere, albumenul boabelor devine vascos, putin granulat, iar coaja devine moale. Cel putin 85 % din boabele de naut raman intacte si cu coaja. Boabele de naut isi pastreaza mereu gustul agreabil.
Metoda de productie: Boabele de naut se cultiva pe parcele din aria de productie agricola inregistrata la Consiliul de reglementare. Stratul de sol trebuie sa fie gros si bine drenat, iar textura solului humoasa si nisipoasa. PH-ul solului trebuie sa fie acid sau usor alcalin, cu un nivel mediu de calcar asimilabil. Nautul se cultiva prin alternanta, aceeasi cultura nefiind semanata in cursul campaniilor consecutive. Utilizarea ingrasamintelor in timpul campaniilor de cultivare a nautului nu este autorizata. Recoltarea se efectueaza cand plantele sunt total uscate. Boabele de naut se conserva in locuri uscate si la adapost de lumina directa a soarelui. Se va evita amestecarea boabelor de naut cu caracteristici diferite. Boabele de naut se curata, se debaraseaza de impuritati, se selecteaza, se calibreaza si se ambaleaza in unitatile de ambalare inregistrate. Agricultorii isi orienteaza practicile de cultura astfel incat sa obtina boabe de naut cu anumite caracteristici organoleptice.
Mancarea de naut cu carnati Chorizo, din bucataria spaniola este o mancare extrem de simpla, dar foarte delicioasa. Reteta este una traditionala intalnita foarte des, mai ales in partea de sud a Spaniei.