Carne proaspata de oaie „Agneau de Lozere”, IGP, Franta.
Animalele pentru reproducere sunt din rasa Blanche du Massif Central. Mieii sunt tineri si usori, situandu-se intre mielul de lapte si mielul hranit cu iarba. Metoda de crestere este eficienta din punct de vedere economic, fiind bazata pe utilizarea optima a pasunilor din zona. Obiectivul principal al metodei este de a scoate cat mai des animalele la pascut. Astfel, utilizarea sistematica a pasunilor de pe exploatatie garanteaza specificitatea produsului: aceasta diferentiaza produsul de mieii crescuti in ariile mai intensive, intrucat mamele animalelor se hranesc pe suprafete cu putine imputuri si cu vegetatie variata, care influenteaza mieii prin intermediul laptelui matern.
Mieii sunt sacrificati la o varsta mai mica de 130 de zile. Greutatea carcaselor de miei este cuprinsa intre 7 si 19 kg. Densitatea este mai mica de 1,4 UVM (unitate vita mare)/hectar, adica mai putin de 10 oi/hectar utilizat (pasuni, izlazuri: pajisti, subarboreturi si pasuni de vara). Mieii, in prima faza a vietii, sunt exclusiv alaptati cu laptele mamei lor: ei vor fi astfel alaptati pana cand intervine intarcarea naturala. Miei si oile sunt in contact, de cel putin doua ori pe zi, pentru alaptare, in scopul favorizarii unei lactatii cat mai lungi posibile. Mieii nu sunt in nici un caz separati de mamele lor decat in momentul sacrificarii. La sfarsitul perioadei de crestere si pentru a completa laptele matern, mieilor li se poate administra un supliment care sa cuprinda cel putin 50 % de cereale si produse derivate din cereale. Acest supliment alimentar reprezinta cel mult 31 % din ratia totala si nu provine, neaparat, din aria IGP.
Specificitatea produsului „Agneau de Lozere” consta in combinatia dintre un produs de calitate superioara conferit de puritatea rasei si diversitatea alimentatiei animalelor si o calitate a mediului datorata practicilor agricole care valorizeaza mediul natural si traditiile ancestrale. In pofida caracterului rustic al rasei, carnea de BMC este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din rasele franceze rustice. Prin urmare, crescatorii nu practica incrucisarea rasei respective. Carnea „Agneau de Lozere” beneficiaza, la ora actuala, de o mare notorietate, dupa cum confirma diversele articole publicate in presa (pentru publicul larg sau specializata), precum si marturiile marilor bucatari (David Van Laer, Philippe Groult). Astfel, restaurantele locale, cunoscute in lumea intreaga, spun despre carnea „Agneau de Lozere” ca este matasoasa, avand textura frageda si densa si fiind „parfumata cu aroma de iarba”.