In Spania, in localitatea Jerez de langa Cadiz, se produc struguri albi, sarutati de soare, care dau unul dintre cele mai tari vinuri ale lumii: Xeres sau Sherry (cu peste 50% mai mult alcool decat celelalte vinuri).
Vinul Sherry este un tip de vin produs din soiurile de struguri Palomino Fino, Pedro Ximenez. Acesta din urma produce un nivel mai ridicat de zahar si aproape toti strugurii sunt uscati la soare rezultand cantitati mici de must foarte dulce. Vinul din strugurii Pedro Ximenez atunci cand este vechi, este o experient fantastica. Cele mai renumite vinuri Sherry si recunoscute pe plan mondial se produc in regiunea denumita „triunghiul vinului de Xeres", format din trei orase : Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria si Sanlucar de Barrameda.
Exista doua mari categorii de vin Sherry - Fino si Oloroso. Linia de despartire a celor doua tipuri este trasata in mare parte de tipul bastinas de drojdie numit flora, care creste spontan pe suprafafa vinului Sherry Fino cand este in butoi, formand astfel un strat protector impotriva oxidarii. Această protectie le pastreaza aroma de fructe aproape intacta, iar drojdia adauga buchetului arome felurite. Acele vinuri care nu dezvolta acest strat protector de drojdie apartin familiei Oloroso, ele devin mature in contact cu aerul. Vinurile din familia Oloroso sunt mai închise la culoare, mai bogate, mai mature, datorita procesului de oxidare.