Oli de L’Empordà este un ulei de masline extravirgin, din Spania, protejat DOP din luna martie 2015.
Uleiul este obtinut prin procedee mecanice sau prin alte tratamente fizice care nu duc la modificarea uleiului si pastreaza gustul, aroma si caracteristicile fructelor din care provine acesta.
Uleiul de masline protejat DOP este produs din masline cultivate in plantatii inregistrate, din soiurile autohtone „Argudell”, „Curivell” „Llei de Cadaqués” si din soiul traditional „Arbequina”. „Argudell”, reprezinta un procentaj de minimum 51 % din compozitia soiurilor din care este produs uleiul, si soiul „Arbequina” care reprezintă 44 % din compoziția uleiului.
Soiului autohton „Argudell” este deosebit de bine adaptat la solurile sarace si rezistent la vanturile predominant puternice (Tramontana), deoarece este foarte viguros, are o coroana cu densitate mica a frunzelor si prezinta o capacitate ridicata de retinere a fructelor pe ramuri.
Uleiurile sunt foarte stabile, datorita continutului ridicat de antioxidanti. In plus, stabilitatea acestor uleiuri se datoreaza si continutului ridicat de acid oleic.
Aroma caracteristica aminteste, de obicei, de iarba proaspat taiata si/sau de nuca; de asemenea, pot aparea arome de fructe exotice, de fructe verzi sau de anghinare si o senzatie finala de migdale. Influenta specifica zonei favorizeaza o concentratie ridicata de arome ce se traduce printr-un atribut fructat de tip mediu, care poate ajunge in anumite cazuri pana la intens. Concentratia ridicata de polifenoli, in comparatie cu uleiurile provenite din alte zone catalane, se traduce printr-un atribut amar si picant de tip mediu.
Efectul moderator al Marii Mediterane a facut viabila cultura maslinilor la aceasta latitudine unde frigul intens ar dauna pomilor, iar brizele marine asigura umiditatea necesara pentru inmugurire si rodire. In plus, temperatura globala din timpul verii favorizeaza lipogeneza si sinteza acizilor grasi mononesaturati. Vanturile puternice de toamna (Tramontana), cu caracter uscat, duc la evitarea problemelor sanitare si favorizeaza o maturare adecvata, care contribuie la calitatea superioara a fructelor culese. In fine, solurile usoare, acide sau neutre provenite din sisturi sau din granit, care predomina in zona, spre deosebire de alte zone cu sol argilos sau calcaros unde se cultiva maslinul, favorizeaza acumularea de polifenoli in fructe. Toate acestea contribuie la obtinerea unui ulei cu o compozitie si cu un profil organoleptic specific.