Vinul de Chozas Carrascal

Vinurile Chozas Carrascal, DOP, Spania sunt vinuri minerale cu aroma de pamant

Vin rosu din mai multe soiuri este rosu intens, clar si luminos. Vinul este fructat, balsamic, bine structurat, cu taninuri mature, arome de ciocolata si o tenta minerala. Vin rosu dintr-un singur soi (Cabernet Franc) este de culoare rosu-violacee in faza initiala, cu arome de fructe negre si de plante aromatice. Aromele de fructe predomina fata de aromele date de butoi si este cu gust persistent, mineral și balsamic. Vinul alb si vinul roze Alb au culoare galben-pai in faza initiala, avand echilibru intre aromele de flori, de fructe si de butoi (aromatic, proaspat, onctuos si cu gust persistent. Vinul Roze este de culoare roz intens cu arome de fructe rosii combinate cu arome de butoi. Vinul este proaspat si onctuos, puternic, cu gust persistent și dulce.

Densitatea de plantare a soiurilor de struguri albi este sub 1,3 x 2,5 m, a soiurilor de struguri rosii (cu exceptia soiului Bobal) este sub 1,4 x 2,5 m, iar a soiului de struguri Bobal este de 2,5 x 2,5 m. Vinul alb este produs si pastrat in cuve din otel inoxidabil sau din beton. Macerarea se efectueaza intr-un mod special, in functie de gradul de coacere a strugurilor. Fermentarea vinului alb are loc in butoaie de stejar. La vin roze se extrage sucul din cele patru soiuri care constituie amestecul. Pastrarea are loc la rece si se face deburbare pana la obtinerea celor patru musturi. Fermentarea vinului are loc in cuve din otel inoxidabil, iar macerarea in butoaie de stejar timp de minimum trei saptamani. La vinurile rosii se prelucreaza separat fiecare soi. Macerarea dureaza cel putin 14 zile, iar invechirea in butoaie, timp de cel putin cinci luni.

Chozas Carrascal” este denumirea geografica utilizata pentru a desemna locul exact al arealului delimitat cartografiat care permite obținerea produsului ce face obiectul denumirii de origine. Datorita altitudinii sale (720 m) si faptului ca este situata in apropierea masivului Juan Navarro, de unde bat vanturile dominante din nord, aceasta este una dintre cele mai reci zone din intreaga regiune. Radiatia solara este foarte intensa, cu peste 3 000 de ore de soare pe an, si se observa o amplitudine termica foarte marcata intre zi si noapte in perioada de coacere a strugurilor. Cultivarea soiurilor straine precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Chardonnay și Sauvignon Blanc deja bine stabilite si a soiurilor autohtone Bobal, Tempranillo, Garnacha Tinta, Monastrell si Macabeo, permit producerea, intr-o singura podgorie, a unor vinuri inimitabile si unice in intreaga regiune. Vinurile din aceasta zona de productie sunt determinate de caracteristicile specifice ale solului si ale climei locului in care se afla. Sunt vinuri cu o tarie alcoolica ridicata, intre 13,5 si 14,5 % , si cu un bun nivel de aciditate, intre 4,5 si 5,5 g/l acid tartric.