Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au loc pană pe 25 august, cu peste 500 de programe (concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, proiecții de film, activități pentru copii, târguri, activități sportive și petreceri).

Cea de-a XV-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare se va deschide oficial luni, 19 august, ora 19:00. În cadrul Galei de deschidere, desfășurată în mod tradițional la Opera Maghiară din Cluj, publicul va avea ocazia să vadă grandiosul spectacol de dans-concert intitulat „Călători prin marile orașe”, al regizorului-coregraf Farkas Máté. Producția, pusă în scenă de Ansamblul Popular de Stat Maghiar, oferă o experiență teatrală unică, în care muzica, dansul și elementele vizuale se îmbină armonios, invitând publicul într-o călătorie captivantă și specială între trecut și prezent.

Concertele vor face și în acest an deliciul publicului, cu predilecție cele care vor avea loc în Piața Unirii, câte două în fiecare seară, de miercuri până duminică. Astfel, pe scena din centrul Clujul vor concerta Zanzibar, Neoton Família sztárjai, Parno Graszt, Elefánt, Debrecen Big Band și Vastag Tamás, Miklós Gyuri Band și LetShow, Raklap, Kowalsky meg a Vega. Nu vor lipsi de pe scenă ansamblurile populare care marți, 20 august, vor susține gala ediției a XXVI-a a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”.

Inima festivalului” va bate și anul acesta pe Ulița Lupilor / Kogălniceanu și pe străzile adiacente, în acest spațiu regăsindu-se la un loc Târgul meșteșugăresc, Târgul de carte și Aleea Muzeelor ce vor transforma din nou zona într-un adevărat centru al culturii și creativității. Totodată, strada Potaissa, cunoscută drept Strada Vinului, va găzdui și în acest an târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din România și Ungaria.

Cea de-a VI-a ediție a Crosului Donaton, ce se va desfășura sâmbătă, 24 august 2024, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” și în Pădurea Hoia, aduce o probă nouă, cea de 21 km (semimaraton), care se adaugă celor existente de 1 km, 5 km și 10 km. Înscrierea alergătorilor în competiție se face până în data de 22 august 2024, ora 12:00, pe pagina oficială a evenimentului: https://donaton.ro.

Gala de închidere a sărbătorii culturii maghiare va avea loc duminică, 25 august, în piața centrală a orașului, și va aduce în fața comunității nu doar un concert de „Melodii ungurești îndrăgite”, ci și pe artistul Demjén Ferenc, probabil cel mai popular cântăreț din Ungaria, care va interpreta cele mai de succes melodii ale sale.

 


Cautare