La Vera Paprika, condiment unic în felul său

La Vera Paprika este un produs spaniol cu denumire de origine protejata, ce înseamnă că în producția sa se folosesc doar ardei roșii din soiuri specifice: Ocales, Jaranda, Jariza, Jeromín și Bola.

Toți acești ardei sunt cultivați în regiunea La Vera (Cáceres), de unde și numele lor. Iar in cadrul DOP, consumatorul poate alege intre trei tipuri: dulce, picant si dulce-amar. Ceva foarte obișnuit în bucătăria spaniola este să amestece puțin dulce și puțin picant în același preparat. Boia de ardei de baza este un ardei care nu se remarca prin aroma si este folosita in principal la colorarea preparatelor. Este cunoscută în mod obișnuit ca paprika și poate avea uneori o ușoară notă de căldură. Paprika maghiară este un tip de boia cu o aromă ceva mai intensă decât cea de bază, în timp ce boiaua spaniolă are o aromă blândă care diferă de celelalte deoarece are două variante: dulce și afumat.

in cadrul variantei de boia afumata se află binecunoscutul Pimentón de la Vera, un condiment caracterizat în întregime prin procesul manual de afumare care îi conferă aroma sa unică. Această cutie mică de boia este esențială în orice bucătărie spaniolă care se respectă. Ca detaliu, trebuie menționat că Pimentón de la Vera este afumat cu lemn de stejar veșnic verde, când ardeii au deja o culoare roșie intensă după recoltare. Acest proces, care permite produsului să dobândească note lemnoase care dau o notă diferită preparatelor, durează între 12 și 15 zile. Și datorită proprietăților sale minunate, La Vera Paprika, triumfează în întreaga lume.