Alubia de Anguiano

Produsul care beneficiază de denumirea de origine protejată „Alubia de Anguiano” constă în boabe uscate, curățate de păstăi, din soiul cățărător de fasole „El Encinar” cultivat pe araci.

Aceste boabe sunt produse și ambalate în comuna Anguiano. Soiul „El Encinar” este constituit dintr-o serie de ecotipuri locale selectate de fermieri de-a lungul secolelor, cu scopul de a spori productivitatea și caracteristicile calitative. Este un soi cu creștere nedeterminată; plantele au internoduri lungi și, prin urmare, trebuie palisate pe araci pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Ciclul său vegetativ variază între 120 și 180 de zile. Forma boabelor de fasole este ovală, cu strălucire lucioase si de culoare violet (culoarea vinului). Calitatea culinară a produsului „Alubia de Anguiano”, care este legată de reacția sa în timpul procesului de preparare, are un impact direct asupra gustului său caracteristic atunci când este gătit. Boabele nu formează cocoloașe, ci rămân întregi și intacte și au o textură netedă, onctuoasă. Epiderma este imperceptibilă, iar senzație bucotactilă este foarte plăcută. Datorită acestor caracteristici, fasolea este foarte căutată pe piață și foarte adaptabilă și potrivită pentru bucătăria creativă. Boabele de fasole „Alubia de Anguiano” se gătesc foarte ușor și rapid; ele nu se sparg nici atunci când sunt fierte excesiv.

Solurile din Anguiano sunt foarte bine drenate. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea adecvată a fasolei „Alubia de Anguiano”, care are nevoie de umiditate ca factor limitativ. Semănatul are loc primăvara, iar recoltarea se efectuează vara sau toamna. Cunoștințele tehnice ale producătorilor sunt importante pentru aplicarea tehnicilor adecvate, astfel încât plantele să se poată usca în mod natural după ce au fost dislocate și lăsate pe teren. În cazul în care acest lucru se face pe câmp, trebuie să se acorde o atenție deosebită treieratului, care trebuie efectuat, de asemenea, la momentul potrivit, în funcție de conținutul de umiditate al boabelor. De asemenea, cunoștințele tehnice sunt esențiale pentru selectarea celor mai bune boabe pe parcursul întregului proces, deoarece numai boabele de calitate pot fi introduse pe piață. Aceasta se referă atât la starea lor de sănătate (se elimină boabele de fasole crăpate sau cu defecte), cât și la faptul că boabele din același lot trebuie să fie uscate uniform și să aibă același conținut de umiditate.

eAmbrosia