Indicatia geografica protejata „Capón de Vilalba”, Spania, se refera la carnea obtinuta de la masculii din specia Gallus domesticus care au fost castrati chirurgical inainte de atingerea maturitatii sexuale.
Pasarile sunt din rasa semigrea „Galina de Mos” rezistente, crescute in aer liber, avand o crestere lenta si prezentand un penaj de culoare rosie-bruna. Animalele sunt sacrificate la o varsta minima de 150 de zile, dupa o perioada de crestere si ingrasare ulterioara castrarii de cel putin 77 de zile. Este stabilita o categorie speciala, care se comercializeaza in perioada Craciunului cu mentiunea suplimentara „Capón de Navidal”, care desemneaza pasari sacrificate la 210 zile.
Carcasa are o culoare alba cu reflexe sidefii si o piele fina si supla. Masa sa minima trebuie sa fie de 2,5 kg. si de 4 kg in cazul claponilor de Craciun. Carnea se caracterizeaza prin finete, suculenta si fragezime. Aceasta prezinta o textura fibroasa, iar grasimea, prezenta in abundenta, este de culoare alb-galbuie. Ca urmare a prestigiului de care se bucura, acesti claponi au putut beneficia de recunoastere fiind inclusi in 'Inventario español de productos tradicionales'.
Primele informatii cunoscute privind cresterea si consumul de claponi in Galicia dateaza din Evul Mediu. Incepand cu primii ani ai secolului XX, la targul organizat la Vilalba, erau vanduti cu mult succes. Pretul claponilor vanduti in ultimii 10 ani, la acest targ, s-au situat intre 80 si 120 Euro/bucata, dar se ajunge deseori la un pret de 140 EUR /bucata pentru anumite exemplare.