Mierea „Miel de Liébana”

Miel de Liébana”, DOP, Spania, este un produs alimentar, fabricat de albinele melifere din nectarul florilor sau din secretiile provenite din partile vii ale plantelor care cresc in ecosistemele din Liébana.

Aria de productie a DOP „Miel de Liébana” cuprinde toate localitatile din regiunea Liébana, care tine de comunitatea autonoma Cantabria. Unicitatea mierii din Liébana se reflecta in principal in caracteristicile fizico-chimice, melisopalinologice si organoleptice specifice pe care le poseda acestea. Mierea Liébana este caracterizata de prospetime. Temperatura maxima la care pot fi incalzite nu poate depasi 40 °C. Aceasta asigura mentinerea caracterului pe care li-l confera flora si albinele din regiune.

Unicitatea caracteristicilor lor fizico-chimice, senzoriale si melisopalinologice se datoreaza florei specifice zonei, in cadrul careia coexista in mod exceptional padurile si flora proprii climei atlantice cu specii tipic mediteraneene si alpine. Spectrele polenice diferite ale acestor mieri, utilizate ca marcatori, au permis definirea speciilor botanice de interes melifer care le caracterizeaza; intre acestea, numeroase ericacee specifice pentru mierea de ericacee si specii din genul Quercus pentru mierea de mana, specii care fac parte din flora melifera a regiunii Liébana, al caror nectar si mana, odata transformate de albine, diferentiază aceasta miere de cele produse in alte locuri sau teritorii. Toate acestea constituie dovada directa a legaturii acestor mieri cu aria geografica delimitata a DOP „Miel de Liébana”.

Productia de „Miel de Liébana” are o lunga traditie, care se mentine si se regaseste in gestionarea stupilor si in procesul de productie actual. Toate acestea, impreuna cu calitatea specifica, fac ca aceasta miere sa se bucure de o larga recunoastere, fiind comercializata pe piata sub aceasta denumire de peste 30 de ani. Urmatoarea editie a targul de miere va avea loc in data de 20 septembrie 2016 la Vega de Liebana, si cuprinde diverse activitati. Vega de Liebana este o comuna bogata din punct de vedere etnografic care pastreaza traditiile si dansuri populare de "Pericote" si "Trepeletré".