Sangerete din Burgos

Timp de secole, in satele din Burgos se face un sangerete picant din ceapa, orez, sange, grasime, piper, boia si anason.

Prima mentiune scrisa despre sangeretele „Morcilla de Burgos”, IGP, dateaza din 1928, cand Sanz Egana, un reputat veterinar spaniol, mentiona acest produs intr-un manual tehnic ce dovedeste ca la vremea respectiva produsul se bucura de un binemeritat renume si prestigiu. Burgos s-a numarat printre centrele comerciale cele mai active, ceea ce a inlesnit sosirea orezului provenit de la Valencia. Se crede ca s-a adaugat orez, la „Morcilla de Burgos”, din nevoia de a ii creste productia si durata de viata, dar si pentru a-i da o textura mai ferma si mai placuta la gust.

Morcilla de Burgos”, este mentionat in ghidurile turistice si culinare, avand statutul de specialitate tipica a provinciei. In majoritatea abatoarelor din provincia Burgos se sacrifica diverse tipuri de animale de carne, fara a se separa diferitele tipuri de sange. Din acest motiv, „Morcilla de Burgos” se poate prepara cu sange de porc, oaie sau vaca, mentinandu-se in orice moment calitatea finala a produsului. Cea mai buna ceapa pentru prepararea sangeretelui este din soiul regional numit „Horcal”, care se cultivă in mod traditional in vaile raurilor: Pisuerga, Arlanzon, Arlanza, Duero..