Retete traditionale toba de porc care se prapara de pomana porcului.
Reteta 1
Ingrediente: Cap de porc, gusa, soric, inima, limba, rinichi, urechi; boia; sare; piper.
Mod de preparare: Fierbem bine carnea si organele, dupa care le taiem in fasii subtiri. Usturoiul il tocam apoi amestecam bine fasiile de carne cu sare si condimentele. Umplem stomacul de porc bine curatat cu acest amestec si legam bine capetele. Se fierbe 20 minute la foc mic. Dupa ce se scoate se inteapa din loc in loc si se preseaza usor cu o greutate deasupra. Toba, de regula, se sareaza mai mult, deoarece isi pierde din sare in timpul fierberii. Toba se poate si afuma, ceea ce ii prelungeste timpul de valabilitate si ii da o aroma placuta de fum.
Reteta 2 (se prepara traditional de pomana porcului)
Ingrediente: Capul porcului taiat in doua parti; limba, inima si putina carne; sare, piper macinat, ardei iute, usturoi;
Mod de preparare: Punem cele doua parti ale capului in apa. Fierbem ingredinetele (capul, limba, carnea, inima) in multa apa, pana se face moale. Taiem in bucati carnea, soricul si carnea si le amestecam cu condimentele. Umplem burta curatata cu carnea condimentata si coasem deschizatura. Punem toba pe aburi iar apoi o asezam intre doua funduri de bucatarie, ca sa capete forma lata. O lasam asa pana dimineata, dupa care o afumam la fum rece. Se tine la loc racoros si uscat, dupa care poate fi consumata.