"Tomates a la provencale" este un fel de mancare pregatita din rosii taiate in jumatate si acoperite cu pesmet, usturoi si ulei.
Reteta "Tomates a la provencale" este originara din regiunea Provence si a aparut pentru prima data in secolul al XIX- lea. Mancarea este recomandata a se consuma fierbinte ca aperitiv, dar si sub forma de garnitura la ochiuri de oua, peste sau carne la gratar.
Ingrediente: 6 rosii tari, 80 g unt, 4 catei de usturoi, 2-3 linguri pesmet, sare, piper, putin ulei, patrunjel.
Mod de preparare. Taiati rosiile in doua jumatati, sarati-le si intoarceti-le cu fata in jos pe o farfurie ca sa se scurga. Incalziti niste ulei cu unt cat o nuca intr-o tigaie, pana se infierbanta. Puneti rosiile in tigaie cu partea taiata in jos. Lasati-le sa se prajeasca la foc mare doua minute pe o parte si doua minute pe cealalta parte. Sarati si piperati dupa gust. Tocati marunt patrunjelul si usturoiul si le amestecati cu pesmetul. Intindeti amestecul peste rosii si puneti o nuca de unt pe fiecare jumatate de rosie. Acoperiti si lasati la cuptor, la foc mediu, timp de 10 minute.