Dalmatinska pecenica” IGP, Croatia, este un produs din carne uscata, cu termen indelungat de pastrare, fara os, obtinut din muschiul longissimus dorsi de porc.
Acesta este sarat uscat sau in saramura, afumat la rece, uscat si maturat. Produsul are un gust usor sarat, este fraged, suculent si se topeste in gura. Are o aroma distincta de produs din carne uscata de porc, cu termen indelungat de pastrare si cu o aroma usoară de fum. Greutatea minima a produsului finit este 1,3 kg. „Dalmatinska pecenica” poate fi comercializat in intregime, in bucati sau in felii. Intreaga procedura de preparare, de la începutul etapei de sarare uscata sau in saramura pana la sfarsitul etapei de maturare, trebuie sa dureze cel putin 45 de zile.
Abilitatea de conservare a carnii prin sarare si uscare s-a raspandit in Dalmatia inca din perioada in care aceasta se afla sub dominatia romana antica. Datorita conditiilor climatice favorabile ale Dalmatiei si disponibilitatii constante a sarii de mare, a fost elaborata o procedura de prelucrare care a devenit o practica traditionala in Dalmatia. Priceperea si abilitatile traditionale ale producatorilor locali sunt importante in toate etapele de productie. Reputatia produsului „Dalmatinska pecenica” este demonstrata, de numeroasele evenimente culinare care prezinta produse traditionale din carne conservata si a devenit o delicatesa recunoscuta servita in numeroase restaurante si unitati de alimentatie publica.