Dulciurile Polvorones de Estepa

Denumirea „Polvorones de Estepa” IGP, Spania, se utilizeaza in mod traditional pentru a desemna un tip de dulciuri de Craciun fabricat in Estepa.

Aceste dulciuri se fabrica pe baza aceleiasi retete de peste 100 de ani, fiind cunoscute sub numele de „Polvorones de Estepa”. Se pot gasi ambalate separat sau impreuna cu alte dulciuri tipice de Craciun. Dulciurile „polvoron”, reprezinta o bucata de aluat copt, obtinuta prin amestecarea urmatoarelor materii prime: faina de grau, untura de porc, zahar pudra (zahar tos), migdale, scortisoara si arome naturale (lamaie sau vanilie), putandu-se utiliza ca ingredient alternativ si cuisoarele. Legătura „Polvorones de Estepa” cu aria geografica se bazeaza pe reputatia produsului. Aceasta reputatie dureaza de mai mult de un secol, timp in care dulciurile respective au fost fabricate pe baza aceleiasi retete, ceea ce a facut ca, direct sau indirect, o mare parte din populatia din Estepa sa se dedice fabricarii acestora in perioada premergatoare Craciunului, din septembrie pana in decembrie.

Polvorones de Estepa” isi au originea in secolul al XVI-lea. Arhivele documentare ale manastirii Santa Clara de Estepa mentioneaza angajarea de patiseri pentru a face fata cererii din Sevilla sau din Madrid, unde se trimiteau produsele finite. In aceasta manastire se pastrează izvoare referitoare la fabricarea „Polvorones de Estepa” pe baza unor retete vechi, un amestec de cereale cu untura de porc ramasa de la sacrificarile din decembrie, ceea ce explica consumul, inca de la inceputuri, al acestor dulciuri in perioada Craciunului. „Polvorones de Estepa” se fabricau in casa, folosindu-se forme care le dadeau aspectul pe care il au si in ziua de azi.

Micaela Ruiz Tellez, cunoscuta ca „La Colchona”, nascuta in Estepa in 1824 si decedata in 1901, este cea care a inventat polvoronul actual. Ea a avut ideea care va sta la baza „Polvorones de Estepa” astfel cum le cunoastem astazi, deoarece a reusit sa obtina un produs care ramane moale in interior, fara a se rupe, printr-o metoda de coacere care usca doar partea externa. In plus, a perfectionat si rafinarea si prajirea fainii, facand-o mai fina decat in reteta initiala. Exista dovezi ale comercializarii produsului sub denumirea protejata deja in cadrul celei de a treia editii a targului Feria del Campo din Madrid, din 1959.