Produsul „Aglonas maizes veistūklis” IGP, Letonia, este o pâine de secară care conține bucăți de grăsime de porc și de ceapă coapta în interior.
Are aspect si forma de franzelă lungă, cu colțuri rotunjite și cu o lungime de aproximativ patru ori mai mare decât lățimea. Fiecare față laterală a părții superioare a cojii prezintă trei adâncituri. Coajă este de culoare închisă, netedă, lucioasă. Atunci când este tăiat în secțiune transversală, miezul este de culoare închisă, cu pori mai mari sau mai mici, elastic și poate fi ușor umed. Bucățile de grăsime de porc și de ceapă sunt așezate pe una dintre fețele bazei de aluat. „Aglonas maizes veistūklis” combină aromele a patru dintre ingredientele sale: pâinea de secară, grăsimea de porc deshidratată, semințele de chimen și ceapa. Aromele sunt păstrate în interior datorită cojii netede, lucioase și de culoare maro-închis a pâinii integrale de secară. Mirosul general este atât de plăcut încât îți lasă gura apă.
În Latgale, mai exact în Aglona, fiecare fermă obișnuia să coacă pâine pentru a satisface nevoile familiei, iar gospodăria dispunea de toate echipamentele necesare în acest scop; o moară pentru măcinarea cerealelor, coveți pentru frământare, lopeți pentru pâine și cuptoare artizanale de cărămidă. Multe dintre acestea s-au păstrat și s-au transmis din generație în generație. Metoda folosită pentru obținerea produsului și rețeta au fost, de asemenea, păstrate și nu s-au schimbat de la sfârșitul secolului al XIX-lea în această arie geografică. Pâinea „Aglonas maizes veistūklis” trebuie în continuare să fie preparată manual, începând cu prepararea și fermentarea făinii opărite, urmate de frământarea aluatului de secară, de modelarea „Aglonas maizes veistūklis”, de umplerea bazei de aluat cu bucăți de grăsime de porc deshidratată și de ceapă, de încorporarea acestor bucăți în aluat prin rulare și de coacerea produsului.
Pâinea „maizes veistūklis” este de mult timp un produs specific, important și extrem de satisfăcător, consumat atât ca preparat cotidian, cât și în timpul festivităților. Produsul reprezintă, din toate timpurile, o gustare grozavă pentru copii. În trecut, se consuma cu lapte covăsit sau zară; în prezent, se servește și cu alte băuturi pe bază e lapte acru (chefir, ryazhenka). De la înființarea Muzeului Pâinii din Aglona în 2005, denumirea „Aglonas maizes veistūklis” și muzeul sunt inseparabile. Muzeul este vizitat în fiecare an de turiști din Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Suedia, Finlanda, Anglia și alte țări. Turiștilor li se prezintă sortimentele speciale de pâine din Latgale, mai ales produsul „Aglonas maizes veistūklis”, a cărui preparare este, de asemenea, demonstrată. Produsul este apoi degustat și oferit spre vânzare, fiindcă toată lumea dorește să ia acasă pâinea „Aglonas maizes veistūklis” drept cadou pentru familie.