Toscana, este o importanta regiune viticola din Italia situata la 30 km de Florenta si ofera cel mai bun vin rosu Chianti. Ea ocupa ca suprafata viticola locul 3 in Italia dupa Sicilia si Puglia, insa nivelul de calitate a vinurilor sale este unul cu totul si cu totul exceptional.
In Toscana, de-a lungul Marii Tireniene se realizeaza renumitele vinuri rosii Chianti, Brunello di Montalcino si Vino Nobilo di Montalcino ce reprezinta 80 % din productia de vinuri.
Situata in centrul Toscanei, podgoria Chianti este cea mai mare din regiune si produce peste opt milioane de sticle de vin anual. Vinurile rosii Chiati se impart in doua categorii: DOCG Chianti si Chianti Classico.
Regiunea Chiati Classico acopera 100 de kilometri patrati intre Florenta si Siena. In general, vinurile Classico Chianti sunt vinuri ferme, cu arome de cires, si nuante de alune si flori. 75% din compozitia vinurilor sunt struguri Sangiovese ce se comporta cel mai bine atunci cand pot primii lumina directa de la soare. Cea mai mare parte a viilor se gasesc la altitudini mai mari ajutand astfel strugurii sa-si mentina echilibrul de zaharuri si calitatile aromatice.
In timpul Evului Mediu, manastirile au fost principalii furnizori de vinuri din regiune. Cea mai veche referinta despre vinurile florentine dateaza din 1079 iar prima bresla a fost creata in 1282. Breasla stabilea reguli stricte cu privire la modul in care se vindea vinul florentin. Prima mentiune a vinului Chianti dateaza din secolul al XIV-lea.
Politicianul si vinificatorul Bettino Ricasoli, care a mostenit o vie situata chiar in zona centrala a podgoriei, a avut o contributie deosebita in realizarea vinului Chianti Clasico. Pentru a studia soiurile de struguri a calatorit in Germania si Franta si apoi a experimentat diferite soiuri. Cu toate acestea, Ricasoli a descoperit ca trei soiuri: Sangiovese local, Canaiola si Malvasia au produs cel mai bun vin Chiati. Dupa moartea sotiei sale, in timpul revolutiei italiene, de la 1848, interesul lui Bettino Ricasoli, pentru vinuri, a scazut foarte mult.
Cocosul Negru, marca inregistrata a Consortiului de vin Chianti Classico, o asociatie ce reprezinta mai multi producatori din zona, este simbolul nascut in urma disputelor intre Florenta si Siena, asupra detinerii adevaratei zone Chianti. Se spunea ca in secolul al XIII-lea, in scopul de a pune capat luptelor, aceste orase au decis sa stabileasca locatia de granita intre ele, printr-un concurs intre doi cavaleri. Cavalerii urmau sa plece calare din orasele lor natale la cantecul cocosului, iar punctul de intalnire se va consemna ca fiind frontiera dintre cele doua orase. In acest scop, cetatenii din Siena au crescut un cocos frumos alb si gras. Cei din Florenta, in schimb, au ales un cocos negru pe care nu l-au hrănit, astfel ca in ziua cursei, cocosul negru a fost atat de infometat incat a inceput sa cante chiar inainte de rasarit. Ca urmare, cavalerul din Florenta a putut sa plece mult mai devreme decat cavalerul sienez. Ei s-au intalnit la Fonterutoli, la numai 12 km de Siena, astfel, aproape intreg teritoriul Chianti a fost unit sub conducerea Florentei.