„Asperges du Blayais”, IGP Franta, este in întregime fraged si cu un gust placut, fara fibre si fara gust amar.
De altfel, de mai multe generatii, „Asperges du Blayais” are sloganul: „De la varf pana la baza, totul se savureaza!” („De la pointe au talon tout est bon!”).
Fragezimea sparanghelului, caracterul fondant al varfului si subtirimea stratului epidermic al „Asperges du Blayais” sunt garantate datorita cresterii rapide si precoce a plantei, care este favorizata de tehnicile de cultura si de caracteristicile naturale ale regiunii Blayais.
Calitatea „Asperges du Blayais” rezulta deci din sinergia urmatorilor factori: o climă blanda si umeda, temperata de situarea langă ocean si langă estuarul Gironde. Aceasta clima ofera conditiile ideale pentru ca sparanghelul sa creasca rapid. Blandetea climei favorizeaza si precocitatea produsului si permite ca gustul amar, natural, al sparanghelului sa fie redus. Solul este nisipos foarte propice pentru cultura sparanghelului si contribuie la cresterea rapida si neintrerupta a acestuia. Tehnicile de cultura (bilonare, mulcire) si de conservare a sparanghelului proaspat cules, permit sa se accentueze binefacerile climei favorabile pentru precocitatea si cresterea sparanghelului.
„Asperges du Blayais” au o veritabila identitate culturala bine inradacinata in regiunea de productie, dar renumele lor depaseste cu mult limitele ariei geografice. Produsul este comercializat nu doar in intreaga Franta, ci si in Europa, China si Japonia.