Frunzele sale subtiri si suple, dar si gustul amarui si acru fac din varza „Varaždinsko zelje” DOP, Croatia, un ingredient esential al mancarurilor traditionale locale.
Capatanile de varza „Varaždinsko zelje” sunt plate, compacte in partea superioară si, in functie de conditiile de cultura, uneori suple in partea inferioara. Frunzele sunt strans infasurate in jurul capatanii si acopera mai mult de doua treimi din suprafata acesteia. Cand este gata de recoltat, marginea frunzelor exterioare tinde in general sa se curbeze in sus. Frunzele din interiorul capatanii, la maturitate tehnologica, au o tenta alb-galbuie. Cotorul verzei este deosebit de lung, putand ajunge pana la doua treimi din inaltimea capatanii.
Continutul ridicat de substanta uscata si continutul exceptional de ridicat de zahar al verzei „Varaždinsko zelje” se datoreaza modului de productie, mai exact faptului ca produsul, gratie rezistentei sale la temperaturi joase, ramane in pamant pana la sfarsitul toamnei. Cercetarile au confirmat faptul ca varza „Varaždinsko zelje” are un continut total ridicat de fenoli si de flavonoide datorita caracteristicilor sale genetice si conditiilor de agromediu.
Campiile din bazinul raului Drava joaca un rol deosebit de important, intrucat ele permit irigarea uniforma a zonelor in care este produsa varza „Varaždinsko zelje”. Tipul de sol predominant in aria geografica delimitata este un sol argilos brun, acid si eutric, propice cultivarii legumelor, in special a verzei, asa cum o atesta traditia seculara a cultivarii acestei verze in regiune. Un alt factor care contribuie la specificitatea produsului, pe langa conditiile climatice si pedologice, este transmiterea prin viu grai asigurata din generatie in generatie de producatorii locali, in vederea pastrarii soiului de conservare autohton din care provine „Varaždinsko zelje”.