Uleiul de masline extravirgin „Terre Aurunche” DOP, trebuie obtinut exclusiv din maslini din urmatoarele soiuri autohtone: „Sessana”, cel putin 70 %; „Corniola”, „Itrana” si „Tenacella”, maximum 30 %.
Originar din aria de productie este soiul „Sessana” (al carui nume este dat de orasul Sessa Aurunca, cea mai mare localitate din aria de productie), in timp ce soiurile celelalte sunt cultivate pe teritorii invecinate si reprezinta un patrimoniu la fel de important, care a dobandit in timp caracter autohton. Aria geografica de productie a uleiului de masline extravirgin „Terre Aurunche” este o regiune care a fost expusa in cursul erelor geologice trecute revarsarilor de lava, eruptiilor si ploilor vulcanice din zona vulcanica Roccamonfina, una dintre cele mai intinse foste zone vulcanice din Europa. Aceasta a dus la formarea de substraturi agricole aproape omogene; mai mult, in aceasta arie au existat intotdeauna numeroase plantatii de maslini din soiul „Sessana”. Acestea sunt motivele pentru care s-a luat decizia limitării ariei de productie a uleiului cu denumire de origine protejata „Terre Aurunche” la solurile expuse in trecut eruptiilor vulcanului Roccamonfina. Uleiul de masline extravirgin „Terre Aurunche” are un parfum net fructat cu arome specifice datorate notelor pronuntate de anghinare, caruia i se asociaza un gust placut amarui si picant, totul fiind echilibrat de note dulci de migdale. Uleiul de măsline extravirgin „Terre Aurunche” se distinge de asemenea printr-un bun continut de polifenoli.