Inca din secolul al XVI-lea, orasul Gragnano, Italia este cunoscut pentru productia de paste fainoase din grau dur.
La jumatatea secolului al XIX-lea, cu ocazia realizarii unui nou plan urbanistic, largimea strazilor si inaltimea cladirilor, au fost planificate in asa fel incat sa faciliteze curentii de aer si sa faciliteze operatiunile de uscare a pastelor fainoase. In comuna Gragnano, pastele fainoase au fost dintotdeauna produse cu ajutorul filierelor din bronz. In plus, la Gragnano, apa provenita din muntii din apropiere, Monti Lattari, a fost intotdeauna o resursa abundenta. Cu siguranta, aceasta resursa a inlesnit productia de paste fainoase, nu doar deoarece constituia un ingredient care trebuia adaugat la gris pentru obtinerea aluatului pentru paste, ci si pentru ca era utilizata pentru a invarti rotile pietrelor de moara cu care era macinat graul, deci pentru productia de faina.
Pastele fainoase „Pasta di Gragnano” se caracterizeaza prin suprafata lor rugoasa, care confera produsului capacitatea de a se amesteca bine cu sosurile si prin capacitatea de a rezista la fierbere. La Gragnano se desfasoara de mai multi ani o manifestare tematica in cadrul careia sunt prezentate pe strazi stravechile procese de productie a pastelor fainoase „Pasta di Gragnano”. De la inceputul secolului trecut, denumirea „Pasta di Gragnano” a intrat in limbajul comun si in comert intr-un mod atat de incisiv incat pastele fainoase „Pasta di Gragnano” sunt cerute de multi ani in mari cantitati atat de comerciantii cu amanuntul din Florenta, Torino si Milano, cat si de cei din afara granitelor Italiei.