„Cappellacci di zucca ferraresi” IGP, Italia, sunt paste fainoase proaspete umplute cu dovleac.
Aluatul pastelor „Cappellacci di zucca ferraresi” este obtinut prin prelucrarea unui amestec de oua si faina de grau comun si dur, iar umplutura este obtinuta prin prelucrarea si coacerea pulpei de dovleac galben de tip „vioara”, cu branza rasa si nucsoara. Aria de productie a produsului „Cappellacci di zucca ferraresi” este constituita din intregul teritoriu al provinciei Ferrara, considerat un adevarat granar, datorita cultivarii foarte raspandite a graului. La fel de raspandita este si cultivarea in mod traditional al dovleacul de tip „vioara”, celebrat in cadrul sarbatorilor campenesti. Pastele „Cappellacci di zucca ferraresi” au dobandit de-a lungul timpului o reputatie foarte puternica, datorita originalitatii formei, care imita un vechi model de palarie de paie a taranilor din zona, si gratie calitatilor organoleptice deosebite.
Gurmanzii apreciaza in special contrastul dintre ingredientul sarat, branza, si cel dulce, dovleacul „vioara”, cultivat in jurul orasului Ferrara inca din anul 1570 decand dateaza si aceste paste. Faima de produs tipic pentru Ferrara este consolidata de includerea obisnuita de-a lungul intregului secol trecut, in meniurile de pranz ale unor mari evenimente. Printre acestea trebuie semnalate „Sagra dal Caplaz” care se organizeaza la Coronella, parte a comunei Poggio Renatico, din 1989 si la „Sagra della zucca e del suo cappellaccio”, sarbatoare care se desfasoara in localitatea San Carlo di Sant’Agostino din 2001, ambele in ultima decada a lunii august. Acestea reprezintă și cele mai importante ocazii pentru celebrarea și degustarea produsului. Denumirea produsului se regaseste in meniurile restaurantelor din regiune.